Polerujemy i czyścimy sztućce

czyszczenie sztućców

Sztućce to bardzo ważny element zastawy domowej i restauracyjnej. Nawet te myte w zmywarkach z czasem stają się szare i nie błyszczą. Sposobów na polerowanie sztućców jest wiele, niektóre z nich to zwykłe domowe sposoby inne to specjalne rozwiązania dla gastronomii.

DOMOWE SPOSOBY POLEROWANIA SZTUĆCÓW

Sztućce pokryte nieładnym nalotem lub brzydkimi zaciekami, potrafią zepsuć niejeden posiłek. Dlatego też dobrze jest je czyścić i polerować. Korzystanie z metalowych zmywaków i proszków chemicznych może sztućców nie doczyścić, może je porysować i dalej będą wyglądać niezbyt estetycznie. Mowa tu oczywiście o sztućcach ze stali nierdzewnej.
Pamiętajmy, że zawsze po zmyciu sztućców w zmywarce, należy je przetrzeć na sucho ściereczką flanelową lub z mikrofibry. Natomiast zauważone ślady rdzy dobrze jest przetrzeć roztworem kwasku cytrynowego.
Roztwór kwasku cytrynowego także bardzo dobrze przywróci sztućcom blask. Wystarczy zanurzyć je w wodzie z kwaskiem cytrynowym a następnie przetrzeć. Blask przywróci sztućcom także oliwa. Nasmarowane nią sztućce staną się błyszczące i lśniące.
Jeżeli chcemy przywrócić świetność srebrnym sztućcom, to wystarczy je zanurzyć w roztworze soli i wody, wykładając przedtem naczynie folią aluminiową. Zanurzone sztućce po jakimś czasie wyjmiemy czyste i błyszczące. Jest to sposób na pozbycie się śniedzi ze srebra.
Trudno jest jednak takie domowe sposoby stosować w gastronomii, gdzie sztućców jest dużo a czasu na ich polerowanie mało.
Dlatego rozwiązania dla gastronomii są już nieco inne.

JAK CZYŚCIĆ I POLEROWAĆ SZTUĆCE DLA GASTRONOMII

Zawsze dobrze jest, ze sztućców, ścierać wszelkiego rodzaju plamy na bieżąco. W restauracji, stołówce, pubie czy kawiarni należy również na bieżąco konserwować sztućce. Pamiętać należy też, że brudne sztućce w punktach gastronomicznych źle wpływają na opinię klientów o takim miejscu.
W gastronomii dobrze jest używać specjalnego środka do czyszczenia sztućców. Potem dobrze jest go zmyć. W zmywarkach nie powinna zalegać stara woda, bowiem powoduje ona powstawanie na sztućcach czy naczyniach ze stali nierdzewnej, brzydkich zacieków.
Codzienne polerowanie i delikatne czyszczenie sztućców wpłynie, że będą wyglądać dobrze. Jednak w gastronomii takie rzeczy robią specjalne maszyny.
W punktach gastronomicznych sztućce podlegają dezynfekcji, maszyna, która to robi działa w taki sposób, że osusza je równocześnie polerując. Ciągła dezynfekcja sztućców nie sprzyja im najlepiej. Toteż w gastronomii obok polerowania sztućców ważna jest też ich regeneracja.